ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU

ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU

nazwa

Wykonanie

Śledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus , to to , że nie nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g)
- 3 średnie cebule
- słoik konserwowych ogórków
- 3 łyżki octu
- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej
- świeżo mielony pieprz
- odrobina soli
- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy
+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)
Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu , wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w plastry.
Następnie odlać wodę z wiaderka. Na desce ułożyć 2 płaty śledziowe. Przesmarować je cienką warstwą musztardy ( u mnie sarepska) i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki(4-5) Takie na 1-2 kęsy.
W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków ( tyle, by przykryły wszystkie śledzie) , na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian do wyczerpania składników.
Na samej górze przykrywamy całość warstwą cebuli, posypujemy pieprzem i zalewamy olejem. Słoik dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki. Po kilku dniach mamy gotowe, pyszne śledziki.
Najlepiej wyjąć je ok.0,5h przed spożyciem.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/12/sledzie-z-cebulka-i-ogorkiem-w-oleju.html