Wykonanie
Przepis na bułeczki jest bardzo szybki. Idealny dla tych co lubią robić własne
pieczywo, a przede wszystkim
pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:)Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej-1 szklanka
mąki żytniej chlebowej-3/4 szklanki
wody-10g świeżych
drożdży (lub łyżeczka suszonych)-1 łyżeczka
soli-2 łyżki
oliwy-3-6 łyżek
słonecznika (ja dodałam jeszcze
siemię lniane)
Mąkę wymieszać z
solą.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę
wody i łyżkę
mąki (bez
soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do
mąki z
solą,
oliwą,
wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki
słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch
oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać w pestkach
słonecznika i układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika wsypać około 0,5 szklanki
lodu lub wlać
wodę na blaszkę poniżej
bułek.Piec około 15-20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!:)