Wykonanie
Kiedyś zrobiłam bardzo podobne
ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj, jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze
słonecznikiem,
dynią i
migdałami.Składniki:-300g
masła-4,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej-ok.7 łyżek
ksylitolu(może być
cukier)-2 mniejsze
jajka-3
żółtka-3 łyżeczki
proszku do pieczenia-
ziarna słonecznika,
pestki dyni,
migdały,
kokos(do posypania)-2 białka+ 3 łyżeczki
ksylitolu rozbełtane(do posmarowania
ciastek)Do miski wsypać
mąkę,
ksylitol,
jajka,
żółtka,
proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę
masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut).
Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami
ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem).
Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować
białkiem roztrzepanym z
ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co
ciastek. Gotowe
ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!:)