ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU

CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU

nazwa

Wykonanie

Kiedyś zrobiłam bardzo podobne ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj, jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami.
Składniki:
-300g masła
-4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier)
-2 mniejsze jajka
-3 żółtka
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania)
-2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek)
Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/03/ciastka-penoziarniste.html