Wykonanie
Kolejne
ciasteczka bez pszenicy i bez
cukru i kolejna pychotka. Prażone
ziarna słonecznika nadają im lekko
orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach,
chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje...Znalezione tutaj (klik)z małymi modyfikacjami.Składniki:- 360g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 0,5 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 1,5 szklanki
ziaren słonecznika- 200g zimnego
masła- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje
ciasteczkom puszystości)- 1
jajkoZiarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni, ciagle mieszając, by się nie przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (
masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg).Odstawiamy do wystudzenia.
Najlepiej po wystudzeniu przechowywać je zamknięte w metalowej puszce. Mogą być nawet kilka tygodni.
Smacznego ;-)