ßßß Cookit - przepis na Laktonez, czyli majonez bez jajek.

Laktonez, czyli majonez bez jajek.

nazwa

Wykonanie

Ciekawe czy mówi Wam cos nazwa Laktonsa, pochodząca od LACTONESA ??
Otóż to rodzaj majonezy, który nie zawiera jajek, a zamiast nich zawiera mleko, czyli lakotoze.
Laktonez, czyli majonez bez jajek, otrzymujemy po zmiksowaniu mleka z olejem. Ja użyłem oleju rzepakowego, według mnie wśród olejów jest on najzdrowszy, jako jedyny zawiera omega 3, 6, 9. Poniżej zamieszczę artykuł odnośnie tego tematu.
Do mleka dodajemy szczyptę soli i miksujemy 4 minuty podgrzewając na 37C, jeżeli robimy to w tradycyjny sposób dodamy podgrzane mleko.
Składniki :
150ml mleka
300ml oleju rzepakowego
Szczypta soli
Jaki tłuszcz wybrać?
Skoro wiemy już, że to tłuszcze roślinne powinny zagościć w naszym menu, warto wybrać odpowiedni tłuszcz dla nas i dla naszej rodziny. Który z nich ma najkorzystniejszy skład? To właśnie olej rzepakowy ma optymalny skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym), natomiast najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, które są deficytowe w naszej diecie. Dodatkowo cechuje się optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, tj. 2:1.
źródło: http://pokochajolejrzepakowy.pl/gdzie-szukac-kwasow-omega-3-i-omega-6-czyli-optymalny-sklad-oleju-rzepakowego/
Źródło:http://lacocinaesmialma.blogspot.com/2014/05/laktonez-czyli-majonez-bez-jajek.html