Wykonanie
Ciekawe czy
mówi Wam cos nazwa Laktonsa, pochodząca od LACTONESA ??Otóż to rodzaj
majonezy, który nie zawiera
jajek, a zamiast nich zawiera
mleko, czyli lakotoze.

Laktonez, czyli
majonez bez
jajek, otrzymujemy po zmiksowaniu
mleka z
olejem. Ja użyłem
oleju rzepakowego, według mnie wśród
olejów jest on najzdrowszy, jako jedyny zawiera omega 3, 6, 9. Poniżej zamieszczę artykuł odnośnie tego tematu.

Do
mleka dodajemy szczyptę
soli i miksujemy 4 minuty podgrzewając na 37C, jeżeli robimy to w tradycyjny sposób dodamy podgrzane
mleko.

Składniki :150ml
mleka300ml
oleju rzepakowegoSzczypta
soliJaki tłuszcz wybrać?Skoro wiemy już, że to
tłuszcze roślinne powinny zagościć w naszym menu, warto wybrać odpowiedni tłuszcz dla nas i dla naszej rodziny. Który z nich ma najkorzystniejszy skład? To właśnie
olej rzepakowy ma optymalny skład kwasów tłuszczowych spośród
olejów roślinnych. Zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w
oliwie z oliwek czy
oleju słonecznikowym), natomiast najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, które są deficytowe w naszej diecie. Dodatkowo cechuje się optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, tj. 2:1.źródło: http://pokochajolejrzepakowy.pl/gdzie-szukac-kwasow-omega-3-i-omega-6-czyli-optymalny-sklad-oleju-rzepakowego/