Wykonanie
Odkąd dostałam kamień do pizzy bardzo często ją przyrządzam mojej rodzinie. Jest szybką i smaczną potrawą no i zgodnie ze swoją etymologia dość tanią. Szybko mi ta pizza znika więc cieżko mi było do tej
pory pstryknąć choć jedną fotkę aby się z
Wami podzielić przepisem - tym razem jednak się udało choć może aranżancja pozostawia wiele do życzenia;)ciasto:- pół kostki
drożdży ( 5 dkg)- pół szklanki
mleka- 1 łyżeczka
cukru- 3 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżka
soli- pół szklaki
wody- 2-3 łyżki
olejuNadzienie-
ser i
kiełbasa salami-
mozzarella-
oreganosos- 90gram
przecieru pomidorowego- trochę
wody-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie- 2 ząbki
czosnku- trochę świeżego
szczypiorkuDrożdże rozkruszamy do miski , zasypujemy
cukrem i zalewamy ciepłym
mlekiem połączonym z
wodą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy
mąkę,
sól i
olej i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy sos. Do
przecieru pomidorowego dodajemy
wodę- tyle, żeby nie straciło konsystencji sosu ale żeby rozrzedzić przecier. Do tego dodajemy
przyprawy, przeciśnięty przez praskę
czosnek i pocięty drobno
szczypiorek oraz
zioła. Dokładnie mieszamy.Jeśli macie kamień do pizzy - ustawiacie piekarnik na najwyższą temperaturę i czekacie około pół godziny aż kamień się nagrzeje- jeśli pieczecie w piekarniku bez kamienia ustawcie temp. na 220-230 C.Z ciasta odrywamy kawałki wielkości naszej garści i formujemy koła- trzeba uważać, żeby ciasto na spodzie się nie odrywało. Na kole rozsmarowujemy sos i układamy
kiełbasę oraz
ser. Pieczemy w przypadku kamienia około 5-10 min - o połowę więcej czasu w przypadku piekarnika bez kamienia.