ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Na moim wigilijnym stole musi pojawić się ryba po grecku. Wiem jednak, że podobnie jak z naleśnikami czy rosołem każda z pań domu ma swoją własną wersję tego dania. Moja jest z dużą ilością warzyw i papryką. A co do rybki to nie wiem czemu ale od wielu lat upodobałam sobie do tej potrawy dorsza:)
- 3-4 filety z dorsza
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1 por ( biała część)
- 1 cebula
- 2 -3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy - ok.330ml
- masło lub olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia dorsza
- ok pół szklanki - szklanka bulionu
Dorsza myję, osuszam, kroję na części, każdą obsypuję solą, pieprzem a następnie obtaczam w mące. Obsmażam na oleju na złoty kolor. Układam na dnie półmiska. Marchew i pietruszkę obieram a następnie trę ta tarce o dużych oczkach. Pora kroję w cienkie plasterki - podobnie robię z cebulą, Czosnek, przeciskam przez praskę. Paprykę kroję w kostkę lub paski - jak wygodniej. Marchew, pietruszkę, cebulę , pora oraz paprykę wrzucam na rozgrzane masło chwilę podsmażam, po czym zamykam pokrywkę, zmniejszam ogień i duszę na małym ogniu. Co jakiś czas podlewam warzywa bulionem żeby nie przywarły do dna patelni a ładnie się udusiły, Na koniec dodaję czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Wszystko mieszam i tak przygotowaną masę układam na wierzch ryby.
Starałam się Wam pokazać jak to wygląda ale ciężko zrobić zdjęcie takiej potrawy jak się nie pomyślało o przezroczystej misce ;)
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/12/ryba-po-grecku.html