Wykonanie
Przepis na ciasto wynalazłam w mojej ulubionej książce " Przepisy włoskiej mamy" Ciasto robi się szybko, prosto i nie wymaga wiele starań. Do tego dużo
boczku,
kiełbasy i
sera oraz
cukinii i jest wszystko czego potrzebuje żniwiarz, żeby doładować " akumulatorki " do dalszej ciężkiej pracy.Ciasto:- 35g
drożdży- 150 ml letniej
wody + 7 łyżek do zaczynu- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 3 łyżki
oliwy- 400 g
mąki + trochę do podsypaniaNadzienie:- 100 g
boczku parzonego- 100 g
salami- 100
żółtego sera- 150 g
mozarelli- 2 duże, mięsiste
pomidory- kilka listków
bazylii-
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz do smaku- 100 g
cukinii startej na tarce o dużych oczkachNa poczatek zaczyn.
Drożdże rozkruszamy , zasypujemy
cukrem i 7 łyzkami
wody. Mieszamy i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę . Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn, resztę
wody i
oliwę. zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde dodajcie troszkę więcej
wody i
oliwy w równych proporcjach. Ciasto należy podsypać
mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy- u mnie duża prostokątna blacha do ciast.
Pomidory kroimy w kawałeczki. Rozrzucamy wraz z
sokiem na cieście. Na to drzemy ( żeby zachować więcej aromatu) drobno listki
bazylii. Posypujemy
pieprzem i
solą. Na to kładziemy warstwę
boczku. Na
boczek nakładamy
cukinię a na
cukinię salami. Na
salami układamy oba
sery i posypujemy
ziołami prowansalskimi. Wszystko wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok, 25min.