Wykonanie
Kiedyś w jednym z programów kulinarnych zobaczyłam, jak kucharz robi szpecle w podobnym sosie. szpecle to rodzaj
makaronu :) Niestety nie miałam czasu na samodzielne ich przygotowanie posiłkowałam się więc kupnymi ale sos postarałam się odtworzyć - wyszło super danie- i nie potrzeba wcale
mięska - mozna się fantastycznie najeść i be niego :) Ważne jest również to, że jest to niezwykle szybkie i aromatyczne danie :)- 250 g
makarony typu szpecle- 100 g
masła- 3 ząbki spore
czosnku- ulubione
zioła - u mnie
szałwia,
kolendra,
bazylia,
majeranek,
rozmaryn,
tymianek ( u mnie świeże ale równie dobrze mogą być suszone )- 1 łyżka
papryki czerwonej słodkiej-
sól,
pieprz do smaku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekane
zioła i
paprykę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy . Kiedy w powietrzu czuć będzie cudowny aromat
czosnku i
ziół , dokładamy
makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy np.
natka pietruszki lub
kolendry.