ßßß Cookit - przepis na Szpecle w sosie czosnkowo - ziołowym

Szpecle w sosie czosnkowo - ziołowym

nazwa

Wykonanie

Kiedyś w jednym z programów kulinarnych zobaczyłam, jak kucharz robi szpecle w podobnym sosie. szpecle to rodzaj makaronu :) Niestety nie miałam czasu na samodzielne ich przygotowanie posiłkowałam się więc kupnymi ale sos postarałam się odtworzyć - wyszło super danie- i nie potrzeba wcale mięska - mozna się fantastycznie najeść i be niego :) Ważne jest również to, że jest to niezwykle szybkie i aromatyczne danie :)
- 250 g makarony typu szpecle
- 100 g masła
- 3 ząbki spore czosnku
- ulubione zioła - u mnie szałwia, kolendra, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek ( u mnie świeże ale równie dobrze mogą być suszone )
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i paprykę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy . Kiedy w powietrzu czuć będzie cudowny aromat czosnku i ziół , dokładamy makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy np. natka pietruszki lub kolendry.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/07/szpecle-w-sosie-czosnkowo-zioowym.html