Wykonanie
Tyn razem nietypowe połączenie - niemieckie spetzle i
włoski sos z dwoma rodzajami
pomidorów ,
pieczarkami,
czosnkiem i dużą ilością
mozzarelli ...hmmm... pychotka :)- 250 g.
makaronu typu spetzle- parę
suszonych pomidorków- 1 duży świezy
pomidor- 2 ząbki
czosnku- 10 dkg
pieczarek- świeże
zioła -
rozmaryn,
tymianek,
szałwia,
bazylia- 5dkg
masła-
sól,
pieprz do smaku- 150 g
mozarelliMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy
masło. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki
pieczarki,
suszone pomidorki kroimy w paseczki a świeżego
pomidorka w ćwiartki. wszystko razem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażymy chwilkę. Dodajemy
makaron , wszystko razem mieszamy i podsmażamy jeszcze pare minut. Dodajemy posiekane
zioła , znów mieszamy, wyłączamy ogień i dodajemy
mozarellę. Pozwalamy, żeby rozpuściła się pięknie pod wpływem ciepła - możemy przemieszać delikatnie. Nakładamy gorące na talerz . Możemy posypać świeżą
natką pietruszki.