Wykonanie
Dziś w Wielki Czwartek będzie u mnie mięsnie :) Trzeba w końcu się najeść na dwa postne dni. Na początek
schab według receptury Neli Rubinstein. Ona co prawda robiła
wołowinę ale ta jest
droga więc na
wieprzowinie też jest smaczna :) Polecam-
mięso jest soczyste, nie wymaga dużo pracy i gdyby nie mój potworny katar na pewno stwierdziłabym, że pachnie też zabójczo :)- 1,5 kg
schabu bez kości- 2
cytryny- 1 duża
cebula- 2-3 łyżki
oleju-
sól- 3 łyżki ziarnistej
musztardy ( jak nie macie - może być zwykła)- 3 łyżki
miodu-
sólMięso myjemy i starannie osuszamy. Nacieramy je
oliwą i
solą,
Cytryny kroimy w cienkie plasterki- jedną kładziemy na spód naczynia.
Cebulę, także kroimy w cienkie plasterki i połowę układamy razem z
cytrynami. Na wierzch kładziemy znów
cytrynę i drugą połowę
cebuli. Wszystko razem wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie wyjmujemy nasz
schab z lodówki, wyrzucamy
cytrynę i
cebulę i nacieramy go dokładnie sosem powstałym z wymieszania
musztardy i
miodu.
Schab wrzucamy na bardzo gorący tłuszcz- żeby
białko się szybko scieło. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na godzinę,
Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze 10-15 minut w gorącym piekarniku.
Schab można jeść na ciepło i na zimno- do kanapek.