Wykonanie
Tym razem kolejna odsłona
suszonych pomidorów, ale .... z nutą
pomarańczy i
rozmarynu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak tak przygotowane
pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi
sałatkamiSkładniki
pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole
sercaoliwa lub
olej roślinny (np.
słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg
pomidorów.1-2 łyżki
octu jabłkowego na 3-4 kg
pomidorów1 niepełna łyżeczka
olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej
skórki pomarańczowej3 łyżki stołowe suszonego
rozmarynu lub Waszych ulubionych
ziółsólopcjonalnie po kilka ziarenek
kolorowego pieprzu do każdego słoiczka.opcjonalnie
papryczka chiliPrzygotowanie
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych
pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić.Połówki
pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach.Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-04 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie
pomidory powinny być suche w środku, ale nadal miękkie i elastyczne.
Ocet jabłkowy wymieszać z
olejkiem pomarańczowym (jeśli używamy suszonej
skórki pomarańczowej to wymieszać ją z
rozmarynem).Ususzone
pomidory przełożyć do miski, skropić
octem i posypać
rozmarynem. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca ponieważ w
kontakcie z
oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać
papryczkę chili i kilka ziaren
kolorowego pieprzu.
Oliwę lub
olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać
pomidory. Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Uwaga - do skropienia
pomidorów octem doskonale sprawdza się atomizer do przypraw.