ßßß
Baharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات) oznacza w języku arabskim przyprawęBaharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie.I jeszcze jedna ciekawostka - w sklepach w Arabii Saudyjskiej nie da się kupić baharatu - tę mieszankę każdy przyrządza sam.Składniki1 łyżka stołowa chili w proszku1,5 łyżeczki zmielonego kminku1,5 łyżeczki mielonego cynamonu1,5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć)1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu1 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki szafranuopcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 1/2 łyżeczki curry lub 1/2 łyżeczki suszonej miętyPrzygotowanie:Jeśli używamy przypraw w całości (np. pieprz, goździki, nasiona kolendry itd) to najwygodniej zmielić je w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu.Wszystko dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.