ßßß Cookit - przepis na Kurczak w stylu marokańskim

Kurczak w stylu marokańskim

nazwa

Wykonanie

Ponieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej, możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka - linki poniżej
- Część pierwsza fotorelacji
Składniki
6 dużych udek z kurczaka
2 -3 duże ząbki czosnku drobno posiekane
2 średnie cebule drobno posiekane
1 bardzo mała cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli morskiej
szczypta szafranu
1 - 2 szklanki bulionu drobiowego
posiekana natka kolendry do dekoracji
1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji
oliwa do marynaty i do smażenia
pieprz do smaku
Marynata
Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę.
Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka.
Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc.
Przygotowanie
W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę.
Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli..
Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.
Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/05/kurczak-w-stylu-marokanskim.html