Wykonanie
Oto kolejna, trzecia już odsłona burgera na moim blogu. :-) Wersja meksykańska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków. Ostrość można oczywiście dowolnie regulować, dodając mniej przypraw i
papryczki chilli. Sam kotlet, dzięki dodatkowi wielu przypraw jest bardzo aromatyczny. Całość moim zdaniem wyszła bardzo smakowicie. Jak burger, to tylko domowy. ;-)

1
bułka do hamburgera125g
mięsa mielonego1 liść
sałaty3 plastry
pomidora3 plastry
czerwonej cebuli1 plaster
żółtego seragarść
czerwonej fasoli z puszkigarść
kukurydzy konserwowej1/4
czerwonej papryki1/2
papryczki chilliketchupsól,
pieprz,
czosnek granulowany,
oregano, kumin,
papryka słodka,
papryka ostraolej1.
Mięso mielone doprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu,
czosnku,
oregano,
tymianku, ostrej i
słodkiej papryki. Łączymy z posiekaną drobno
papryczką chilli. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia.2.
Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy
ketchupem. Układamy kolejno:
sałatę, kotlet,
ketchup,
ser,
kukurydzę,
fasolę,
paprykę,
pomidor,
cebulę. Przykrywamy drugą częścią
bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.

