ßßß Cookit - przepis na Burger po meksykańsku

Burger po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Oto kolejna, trzecia już odsłona burgera na moim blogu. :-) Wersja meksykańska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków. Ostrość można oczywiście dowolnie regulować, dodając mniej przypraw i papryczki chilli. Sam kotlet, dzięki dodatkowi wielu przypraw jest bardzo aromatyczny. Całość moim zdaniem wyszła bardzo smakowicie. Jak burger, to tylko domowy. ;-)
1 bułka do hamburgera
125g mięsa mielonego
1 liść sałaty
3 plastry pomidora
3 plastry czerwonej cebuli
1 plaster żółtego sera
garść czerwonej fasoli z puszki
garść kukurydzy konserwowej
1/4 czerwonej papryki
1/2 papryczki chilli
ketchup
sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kumin, papryka słodka, papryka ostra
olej
1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku, ostrej i słodkiej papryki. Łączymy z posiekaną drobno papryczką chilli. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser, kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/07/burger-po-meksykansku.html