Wykonanie
To potrawa, która podbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie
kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (
groszek,
seler,
szpinak), nuta
mięty i
cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej
porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.

2
filety z kurczaka1/3 pęczka
natki pietruszki250g
ryżu do risotto100ml białego,
wytrawnego wina1 duża
cebula1/2 pęczka
selera naciowego3 garści
świeżego szpinaku1 puszka
groszku konserwowego2 czubate łyżki skórki startej z
cytrynysok z 1/2
cytryny15 listków świeżej
mięty lub 2 łyżki suszonej100g
sera długodojrzewającego1l
wodysól,
pieprz1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy
solą,
pieprzem i drobno posiekaną
natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju.2.
Cebulę,
szpinak i
seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy
ryż, przesmażamy, po czym wlewamy
białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce
wody, za każdym razem czekając aż
ryż ją wchłonie.3. Kiedy
ryż będzie już miękki, dodajemy
skórkę z cytryny,
miętę,
groszek,
ser i podsmażonego
kurczaka. Na sam koniec wlewamy
sok z cytryny, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

