ßßß Cookit - przepis na Rafaello z kaszy jaglanej

Rafaello z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Polecam desery z kaszy jaglanej. Są zdrowe i na tyle sycące, że mogą stanowić odrębny posiłek... oczywiście jeśli po obiedzie będziemy w stanie powstrzymać się przed jego zjedzeniem, co zapewniam - jest bardzo trudne. :-) Dziś w wersji kokosowej, czyli popularne i lubiane przez wszystkich Rafaello. Smacznego!
100g suchej kaszy jaglanej
350 szklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu
250ml wody
4 łyżki cukru
5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
2 czubate łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica
3 łyżki mleka w proszku
1. Kaszę jaglaną zalewamy 350ml szklanki mleka i 250ml wody, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli płyn wyparuje przedwcześnie, dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i migdały, studzimy.
2. Kaszę przekładamy do blendera. Zalewamy pozostałymi 150ml zimnego mleka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mleko w proszku, miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/rafaello-z-kaszy-jaglanej.html