ßßß Cookit - przepis na Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej)

Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej)

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Was zaprosić do świata zdrowszych słodkości. Od lat wprost przepadam za smakiem kokosa, a tym samym i popularnych rafaello. Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować deser, który przypominałby w smaku te słodycze. Ale chciałam również, aby był to zdrowszy przysmak, bym mogła go zjeść bez większych wyrzutów sumienia. I tak po kilku chwilach namysłu postanowiłam połączyć smak kokosa ze zdrową kaszą jaglaną i wspaniałymi, niesolonymi krakersami. Efekt zaskoczył nawet mnie. Wspaniały, lekko chrupki, kokosowy kieliszek, który uzupełniają piękne, świeże maliny. Taki deser nadaje się znakomicie również na zbliżające się Walentynki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i... zajadania się pysznym walentynkowym deserem a la rafaello. Takie pysznie wypełnione kieliszki zasmakują nawet tym, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają.
Składniki: (dla dwojga)
4 1/2 łyżki kaszy jaglanej
300 ml mleka
50 ml + 2-3 łyżki wody
3 łyżki wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch
1 1/2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru
2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południa
świeże maliny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy wlewamy 200 ml mleka i 50 ml wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody - 2-3 łyżki.
Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej kaszy) dodajemy resztę mleka (100 ml), 3 łyżki wiórków kokosowych i cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy (u mnie 4 obroty noży).
Deser przekładamy do kieliszków / pucharków. Na wierzch układamy świeże maliny i posypujemy każdą porcję 1 łyżeczką wiórków kokosowych.
Podajemy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Walentynkowy-deser-a-la-rafaello-z-kaszy-jaglanej.html