ßßß
350g mąki pszennej pełnoziarnistej20g świeżych drożdży200ml ciepłej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli2 łyżeczki suszonego oregano1 filet z kurczaka200g mozzarelli200g świeżego szpinaku1/2 puszki kukurydzykoncentrat pomidorowysól, pieprz, bazylia, oregano1. Mąkę mieszamy z solą i oregano.2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.3. Filet kroimy w malutką kostkę, posypujemy bazylią i oregano i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.4. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulę i palcami rozgniatamy na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy mozzarellą, kładziemy szpinak, kurczaka, kukurydzę. Posypujemy szczyptą bazylii i oregano.5. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut.


