Wykonanie
Dziś przedstawiam odpowiedź na pytanie: jak wyhodować
kiełki w domu?
Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka recepturka i
woda. Możemy cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach, surówkach. To prawdziwa bomba witaminowa, mają w sobie duże ilości składników odżywczych (dużo większa niż w pełni wykształconych roślinach), powinniśmy więc spożywać je zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych
warzyw i owoców jest bardzo ograniczony.
UWAGA! Do domowej hodowli kupujemy wyłącznie nasiona przeznaczone na
kiełki. Nasiona dostępne w supermarketach, przeznaczone do wysiania ich w ogródku zawierają pestycydy. Moje nasiona pochodzą ze sklepu internetowego Skworcu: http://skworcu.com.pl i gorąco je polecam, bo są tanie i dobrej jakości. Oto jaki mamy tam wybór:
KozieradkaFasola mungRzodkiewkaMieszanka na
kiełki (świetnie dobrane smaki i proporcje, polecam!)
Koper ogrodowyPszenica
RzeżuchaDzień 1 (wieczór)Nasiona przesypujemy do naczynia, które zalewamy letnią
wodą. Odstawiamy na całą noc.
Dzień 2Wymoczone przez noc nasiona przesypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy je do słoika, którego otwór zatykamy złożoną na pół gazą (powinny być jej dwie warstwy). Zakładamy gumkę recepturkę by gaza nie spadła. Płuczemy nasionka wlewając
wodę do słoika przez gazę (nie zdejmujemy jej) i w ten sam sposób ją wylewamy. Czynność tę będziemy powtarzać kilkukrotnie w ciągu kolejnych dni. Słoik stawiamy w miseczce w następujący sposób:
Dzień 3Płuczemy
kiełki tak jak w Dzień 2 (nie zdejmując gazy) minimum 2
razy dziennie (rano i wieczorem). Jeśli mamy więcej czasu, możemy robić to częściej (4-5
razy dziennie).
Dzień 4Płuczemy
kiełki tak jak w Dzień 2 i 3 (nie zdejmując gazy) minimum 2
razy dziennie (rano i wieczorem). Jeśli mamy więcej czasu, możemy robić to częściej (4-5
razy dziennie). W dzień 5 rano zastaniemy taki widok,
kiełki są już gotowe do jedzenia:
I w ten oto sposób udało nam się wyhodować cały słoik pysznych
kiełków. Przepisy z ich udziałem już wkrótce! :-)