ßßß
UWAGA! Do domowej hodowli kupujemy wyłącznie nasiona przeznaczone na kiełki. Nasiona dostępne w supermarketach, przeznaczone do wysiania ich w ogródku zawierają pestycydy. Moje nasiona pochodzą ze sklepu internetowego Skworcu: http://skworcu.com.pl i gorąco je polecam, bo są tanie i dobrej jakości. Oto jaki mamy tam wybór:KozieradkaFasola mungRzodkiewkaMieszanka na kiełki (świetnie dobrane smaki i proporcje, polecam!)Koper ogrodowyPszenicaRzeżuchaDzień 1 (wieczór)Nasiona przesypujemy do naczynia, które zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na całą noc.
Dzień 2Wymoczone przez noc nasiona przesypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy je do słoika, którego otwór zatykamy złożoną na pół gazą (powinny być jej dwie warstwy). Zakładamy gumkę recepturkę by gaza nie spadła. Płuczemy nasionka wlewając wodę do słoika przez gazę (nie zdejmujemy jej) i w ten sam sposób ją wylewamy. Czynność tę będziemy powtarzać kilkukrotnie w ciągu kolejnych dni. Słoik stawiamy w miseczce w następujący sposób:
Dzień 3Płuczemy kiełki tak jak w Dzień 2 (nie zdejmując gazy) minimum 2 razy dziennie (rano i wieczorem). Jeśli mamy więcej czasu, możemy robić to częściej (4-5 razy dziennie).
Dzień 4Płuczemy kiełki tak jak w Dzień 2 i 3 (nie zdejmując gazy) minimum 2 razy dziennie (rano i wieczorem). Jeśli mamy więcej czasu, możemy robić to częściej (4-5 razy dziennie). W dzień 5 rano zastaniemy taki widok, kiełki są już gotowe do jedzenia:
I w ten oto sposób udało nam się wyhodować cały słoik pysznych kiełków. Przepisy z ich udziałem już wkrótce! :-)

