Wykonanie
Przepis na babkę znalazłam tutaj, pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć.Babkę robi się dosłownie 10 minut.Efekt? Jest przepyszna!Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość
skórki pomarańczowej, zawładnęła moim podniebieniem całkowicie :)) Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo, że zmniejszyłam ilość
cukru w stosunku do oryginalnego przepisu).Dodam jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... :)))
Składniki : po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości 30 cm):5 całych jaj300 g
jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam
jogurt grecki)3/4 szklanki
oleju1 i 1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solikilka kropel
soku z cytrynykilka kropel
aromatu pomarańczowego200g kandyzowanej
skórki pomarańczowejskórka otarta z 1 sparzonej
pomarańczyWykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera.Ja wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko
jajka z
jogurtem,
olejem,
cukrem. Następnie dodałam przesianą
mąkę, szczyptę
soli,
sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam
skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej
mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę możemy posypać
cukrem pudrem lub polukrować.