Wykonanie
Przepis na ten pyszny
chleb pochodzi z tej strony .Przepis bardzo prosty,
chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym
pieczywem.Dodatek
suszonych pomidorów i ulubionej
czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak
chleba, a
kasza dodała mu wilgotności.Polecam gorąco.
Składniki:500 g
mąki pszen nej2 łyżeczki
suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g
drożdży świeżych)300 ml ciepłej
wody1 szkl. ugotowanej
kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur)1,5 łyżeczki
soliłyżka
miodudodatkowo u mnie:2 łyżki pestek d yni2 łyżeczki
czarnuszkikilka pokrojonych w kostkę suszonych p
omidorówWykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże,
sól,
miód, ugotowaną
kaszę i ciepłą
wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to
suszone pomidory,
pestki dyni i
czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy
masłem, posypujemy lekko
mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy na 30 minut przed pieczeniem, aby ciasto uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 200st. Wstawiamy foremkę z
ciastem i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce kuchennej.