Wykonanie
Zdecydowanie bardziej lubię serniki na zimno z mielonego
twarogu niż ze
serka homo. Są one bardziej wyraziste i "
serowe" w smaku. Idealnie sprawdzają się szczególnie latem, kiedy nie chcemy dogrzewać kuchni dodatkowym ciepłem piekarnika ...Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić.
Składniki : (blaszka 31cmx21cm)750g
białego sera3
galaretki o dowolnym smaku100 g miękkiego
masła5 łyżek drobnego
cukruNa wierzch :2
galaretki rozpuszczone w połowie
wody przewidzianej na opakowaniu
owoce ( u mnie
truskawki i
maliny)Wykonanie:
Ser zmielić.
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać do niego
zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z
galaretek rozpuścić w 1 szklance
wody - ostudzić. Tężącą
galaretkę dodać do jednej części
sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Pomiędzy warstwy możemy dodać
owoce. Kiedy ostatni warstwa lekko zastygnie układamy na niej
truskawki i
maliny, i zalewamy tężejącymi
galaretkami.
Chłodzimy w lodówce kilka godzin.