Wykonanie
Prosty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich
piersi z kurczaka.Soczyste kawałki
mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę.Spora ilość
cebuli fajnie zagęściła sos, a
pieczarki,
kiszony ogórek i nuta
czosnku nadały potrawie ciekawy smak.Polecam gorąco!

Składniki:700g
piersi z kurczaka2
cebule200g
pieczarek2-3 małe
ogórki kiszone2-3 ząbki
czosnku2
puszki pomidorów w sosie własnym2 łyżki
olejusólpieprzbazyliaostra paprykaoreganoWykonanie:

Piersi kroimy dowolnie, moje pokrojone zostały w dość duże kawałki. Wkładamy je do miseczki i posypujemy
solą,
pieprzem,
papryką,
bazylią, posiekanym drobno
czosnkiem i szczyptą
oregano. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy kawałki
mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego
kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną
wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut.
Pomidory blendujemy. Przelewamy do duszonego
mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki
ogórki, posiekaną
natkę pietruszki i pokrojone w plasterki
kiszone ogórki.Podajemy z
makaronem,
ryżem lub świeżą
bagietką.
