Wykonanie
Dziś przepis na kolejną wersję
karkówkę :)Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie.W finale otrzymamy mięciutkie, soczyste, bardzo smaczne
mięsko w
ketchupowo-
pieczeniowym sosie.
Składniki:1 kg karkó wki
sólpieprzmajeranek2
cebule1/2 szklanki
ketchupu1 łyżka
oleju1 łyżka
mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
śmietana 12%Wykonanie:
Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i
pieprzymy. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy
mięso z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na
oleju pozostałym po smażeniu
mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodajemy do niej
pieprz,
majeranek, szczyptę
soli oraz
ketchup i 1/4 szklanki
wody. Zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy
karkówkę w rękawie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 60 minut. Po tym czasie
karkówkę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Łyżkę
mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody, wlewamy gotującego się sosu ciągle mieszając. Na koniec możemy dodać do sosu 1-2 łyżki
śmietany wcześniej zahartowanej odrobiną sosu. Sos będzie wtedy delikatniejszy.