ßßß Cookit - przepis na KIR

KIR

nazwa

Wykonanie

Kir – to francuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów.
Oryginalny składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji 3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina.
Obie wersje są pyszne!
Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :)
Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ...
Składniki:
białe musujące lekkie wino
Crème de Cassis Liqueur
kilka malin i jeżyn
Wykonanie:
W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/kir.html