Wykonanie
Kir – to francuski koktajl
alkoholowy, należący do aperitifów.Oryginalny składa się z białego
musującego wina i
likieru z
czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji 3/4
wina i 1/4
likieru. Kir
Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem
szampana zamiast
białego wina.Obie wersje są pyszne!Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym
likierem z
czarnej porzeczki albo oszukać nasze
kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego
syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do
herbaty :)Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ...
Składniki:
białe musujące lekkie
winoCrème de Cassis Liqueurkilka
malin i
jeżynWykonanie:W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone
wino z
likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy
owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu.