Wykonanie
Bardzo lubię
mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także zdrowe i niskokaloryczne.Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w
koperkowym lub
pomidorowym sosie.Połączyłam więc miłość do
mięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików.
Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :)
Składniki na klopsiki:400g
mięsa z indyka1
jajko1
cebula2 łyżki
bułki tartejkopereksól,
pieprzodrobina
słodkiej paprykiNa sos:
bulion warzywnyziele angielskieliść laurowyprzecier pomidorowyłyżka
mąki2 łyżki
śmietany 12%sólpieprzodrobina
cukrukoperekWykonanie:
Mięso z indyka mielimy razem z
cebulą, przekładamy do miski.
Wbijamy
jajko. Dodajemy 2 łyżki
bułki tartej oraz 2 łyżki
wody. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką. Dodajemy posiekany
koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki.Na wrzący
bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy do smaku
sól,
pieprz, odrobinę
cukru (wszystko zależy od tego jaki mamy przecier, czasem jest dość kwaśny i trzeba lekko złamać kwasowość
cukrem). W miseczce rozrabiały łyżkę
mąki w 1/3 szkl. zimnej
wody i wlewamy na gotujący się sos. Mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Na koniec zabielamy nasz sos
śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną sosu. Posypujemy
koperkiem. Przekładamy klopsy do gorącego sosu.