ßßß Cookit - przepis na INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także zdrowe i niskokaloryczne.
Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie.
Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików.
Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :)
Składniki na klopsiki:
400g mięsa z indyka
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
koperek
sól, pieprz
odrobina słodkiej papryki
Na sos:
bulion warzywny
ziele angielskie
liść laurowy
przecier pomidorowy
łyżka mąki
2 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
odrobina cukru
koperek
Wykonanie:
Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.
Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki.
Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy do smaku sól, pieprz, odrobinę cukru (wszystko zależy od tego jaki mamy przecier, czasem jest dość kwaśny i trzeba lekko złamać kwasowość cukrem). W miseczce rozrabiały łyżkę mąki w 1/3 szkl. zimnej wody i wlewamy na gotujący się sos. Mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Na koniec zabielamy nasz sos śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną sosu. Posypujemy koperkiem. Przekładamy klopsy do gorącego sosu.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/indycze-klopsiki-w-sosie-pomidorowym.html