Bardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :)Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt sucha, dorzuciłam kilka pokrojonych moreli z puszki. Przepis jest prosty i szybki.A babka bardzo smaczna, pachnąca skórką cytrynową i żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :))Składniki:2 całe jajka2 i 1/2 szkl. mąki pszennej140 g cukru70 g stopionego masła¼ szklanka oleju1/3 szklanki mlekakilka moreli z puszki1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 sparzonej cytryny (ew. aromat cytrynowy)ok. 100g suszonej żurawinycukier puder do posypaniaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem do białości,następnie dodajemy skórkę otartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.