ßßß Cookit - przepis na BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI

BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :)
Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt sucha, dorzuciłam kilka pokrojonych moreli z puszki. Przepis jest prosty i szybki.
A babka bardzo smaczna, pachnąca skórką cytrynową i żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :))
Składniki:
2 całe jajka
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
140 g cukru
70 g stopionego masła
¼ szklanka oleju
1/3 szklanki mleka
kilka moreli z puszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny (ew. aromat cytrynowy)
ok. 100g suszonej żurawiny
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem do białości,następnie dodajemy skórkę otartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/babka-z-zurawina-i-morelami.html