Wykonanie
Smażonka - pewnie wielu z Was zastanawia się co to takiego??? Ja też nigdy nie spotkałam się z tym określeniem, aż do niedawna... z luźnej rozmowie z jednym z klientów w sklepie usłyszałam "że będzie robił na kolację smażonkę"Upss... pomyślałam, na pewno coś smażonego, ale do końca nie wiedziałam co. Okazało się, że jest to najzwyczajniej w świecie smażona z
cebulką ...
kiełbasa :-)Cóż, co region to różne określenia i różna gwara.U mnie smażonka wzbogacona
pieczarkami i
ogórkiem kiszonym.Składniki:2-3 laski chudej
kiełbasy (ja wykorzystałam
mortadelę zalegającą w lodówce, ale najlepsza jest
podwawelska, śląska czy podlaska)2
cebulękilka
pieczarek2-3
kiszone ogórkipieprzsłodka paprykaolejWykonanie:
Cebule kroimy w piórka podsmażamy na
oleju.
Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do
cebuli, mieszamy i podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki
pieczarki, przyprawiamy
pieprzem i
słodką papryką i smażymy ok 10 minut.
Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy
zieleniną - najlepiej zieloną
pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam
koperkiem.