Wykonanie
Bardzo smaczne
ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu :).
Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment.
Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość
ciastek z dodatkiem
sera. Zachęcam do zrobienia!
Składniki:250 g
twarogu250 g prawdziwego
masła250 g
mąkikilka łyżek
cukru pudru do popudrowania3-4
jabłkaWykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone
masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego
masła dodajemy
mąkę i
ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek
jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część
jabłka była widoczna.
Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie
cukrem pudrem.