Wykonanie
Przepis na
ciasteczka serowe z
jabłkiem pochodzi z książki "Słodki świat" Ewy Wachowicz. Przygotowanie tegoż deseru jest dość pracochłonne, ale warto się wysilić, by skosztować tego smakołyku.
Składniki:2 szklanki
mąki,250 g
białego sera,250 g
masła,4
jabłka,1/2 szklanki
cukru pudru (opcjonalnie)
Ser, który najlepiej nadaje się do tego przepisu to
twaróg śmietankowy, ponieważ ma aksamitną konsystencję i nie wymaga już mielenia. Jeśli takiego nie mamy, to koniecznie musimy zmielić
ser.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, by następnie je pokroić na 8 części.Na stolnicy wyrabiamy
mąkę z
serem,
cukrem i ogrzanym do temperatury pokojowej
masłem.Ciasto musimy rozwałkować, tak jak na pierogi, następnie szklanką wykrawamy krążki i układamy kawałek
jabłka, składamy na pół i sklejamy rogi.Gotowe "pierożki" układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 st.C przez 30 minut. W trakcie wypiekania
ciasteczka lekko się otworzą.Przestudzone
ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem.SMACZNEGO!