Wykonanie
Czy Wam też te
ciasteczka przypominają kopertę z pysznym-
jabłkowym listem w środku? Delikatne ciasto z
białym serem, które otula pyszne i zdrowe
jabłka. Sprytne połączenie najlepszych smaków tradycyjnego sernika i szarlotki - przysmak w sam raz dla najmłodszych, chociaż te
ciasteczka smakują także starszym łasuchom.Składniki na ok. 50 sztuk:250 g gładkiego
sera białego250 g
mąki tortowej200 g
masła25 g
cukru4
jabłkacytrynacukier puderSer biały,
mąkę,
masło i
cukier łączymy ze sobą i wyrabiamy jednolita masę.Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, a następnie w plasterki (a więc pół-plasterki), skrapiamy
cytryną żeby nie ściemniały. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm (nie mniej) - blat można posypać
mąką- i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy kawałek
jabłka i składamy
ciastko na pół.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 20-25 minut (wkładamy do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Po wystygnięciu
ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem.Przepis zaczerpnięty z slodkiefantazje.pl