Wykonanie
Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki
chleba obtoczone w
jajku, posypane różnymi dodatkami i smażone na patelni :) I kilka dni temu nastąpił powrót do dzieciństwa. Mamo, może zrobisz tosty z patelni? - usłyszałam... :)Nie minęło 20 minut jak dwa talerze gorących kanapek stały na
stole.Może... tak nie do końca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-)
Składniki:kilka kromek
chleba (może być z poprzedniego dnia) lub
bułki (też najlepiej "od wczoraj")
jajkaszynkapomidorser zółty lub
ser tostowy w plasterkachpieprz,
sólolej do smażeniaWykonanie:
Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy,
pieprzymy.
Szynkę i
pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki
chleba obtaczamy w
jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Lekko podsmażamy z jednej strony, odwracamy na drugą stronę i teraz na stronę podsmażoną kładziemy
szynkę,
pomidor, (lub inne dodatki) lekko solimy,
pieprzymy i przykrywamy startym na oczkach
serem lub
serem tostowym w plasterkach. Patelnię przykrywamy, aby
ser ładnie się roztopił i całość smażymy ok 3-4 minuty na małym ogniu.
Bo czasem smak tkwi w prostocie ...