ßßß Cookit - przepis na GALIMATIAS W GARNKU CZYLI GROCH Z KAPUSTĄ

GALIMATIAS W GARNKU CZYLI GROCH Z KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

Wydawało mi się, że groch z kapustą to klasyka polskiej kuchni i zarazem bardzo treściwe i naprawdę smakowite danie. Okazuje się jednak, że nie jest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy.
Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą, tak aby starczyło na kilka dni.
Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej raz :-) bo bardzo lubimy tę potrawę...
Składniki:
400g grochu
600 g kapusty kiszonej
2 cebule
75g masła
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
jeśli nie jest to postny groch dodatkowo 25 dkg boczku
Wykonanie:
Jeśli używamy grochu całego, zalewamy go wodą i odstawiamy na noc. Jeśli korzystamy w połówek nie musimy wcześniej go moczyć. Groch gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu przez 30 minut na średnim ogniu. Kapustę szatkujemy i krótko zagotowujemy z zielem angielskim i liściem laurowym. My lubimy to danio kwaskowe, gotuje więc kapustę razem w sokiem.
Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle na złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy i razem podgrzewamy przez 10-15 minut, aż się ładnie połączą, ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Danie (podobnie jak bigos) im więcej razy odgrzewane, tym smaczniejsze:))
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/galimatias-w-garnku-czyli-groch-z.html