Wykonanie
Wydawało mi się, że
groch z
kapustą to klasyka polskiej kuchni i zarazem bardzo treściwe i naprawdę smakowite danie. Okazuje się jednak, że nie jest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy.Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar
grochu z
kapustą, tak aby starczyło na kilka dni.Poza wigilią
groch z
kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej raz :-) bo bardzo lubimy tę potrawę...
Składniki:400g
grochu600 g
kapusty kiszonej2
cebule75g
masłaliść laurowy2-3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz do smakujeśli nie jest to postny
groch dodatkowo 25 dkg
boczkuWykonanie:Jeśli używamy
grochu całego, zalewamy go
wodą i odstawiamy na noc. Jeśli korzystamy w połówek nie musimy wcześniej go moczyć.
Groch gotujemy z dodatkiem
soli i
pieprzu przez 30 minut na średnim ogniu.
Kapustę szatkujemy i krótko zagotowujemy z
zielem angielskim i
liściem laurowym. My lubimy to danio kwaskowe, gotuje więc
kapustę razem w
sokiem.
Cebule i
boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na
maśle na złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy i razem podgrzewamy przez 10-15 minut, aż się ładnie połączą, ponownie doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku. Danie (podobnie jak bigos) im więcej
razy odgrzewane, tym smaczniejsze:))