ßßß Cookit - przepis na BURACZKI ZASMAŻANE

BURACZKI ZASMAŻANE

nazwa

Wykonanie

Buraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne!
Darzę je miłością bezgraniczną! :) Pod wszelką postacią!
Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają.
Składniki:
2 op ugotowanych buraków (przeważnie kupuje pakowane po 4szt)
łyżka sklarowanego masła (może być zwykłe jeśli nie mamy sklarowanego)
łyżeczka musztardy
1 mała cebula
sól
pieprz
cukier
kilka kropli cytryny
Wykonanie:
Buraki ścieram na grubych oczkach. Przekładam do rondelka, gdzie rozpuściłam wcześniej sklarowane masło i podsmażyłam na nim na złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.
Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem...
Podobnie jak i do kapusty kiszonej nie dodaję do buraczków mąki.... w postaci zasmażki. Zasmażone z masełkiem i tak są pyszne!
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/buraczki-zasmazane.html