Wykonanie
Buraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne!Darzę je miłością bezgraniczną! :) Pod wszelką postacią!Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych
buraczków przy użyciu ugotowanych
buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają.Składniki:2 op ugotowanych
buraków (przeważnie kupuje pakowane po 4szt)łyżka sklarowanego
masła (może być zwykłe jeśli nie mamy sklarowanego)łyżeczka
musztardy1 mała
cebulasólpieprzcukierkilka kropli
cytrynyWykonanie:
Buraki ścieram na grubych oczkach. Przekładam do rondelka, gdzie rozpuściłam wcześniej sklarowane
masło i podsmażyłam na nim na złoty kolor 1 małą
cebulkę. Podsmażam dodając do smaku:
sól,
pieprz,
cukier i łyżeczkę
musztardy. W zależności od upodobań
smakowych można je zakwasić odrobiną
cytryny.Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne
buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem...Podobnie jak i do
kapusty kiszonej nie dodaję do
buraczków mąki.... w postaci zasmażki. Zasmażone z
masełkiem i tak są pyszne!