Sałatka grecka pachnąca latem.Zakochałam się w niej w Grecji i od tamtej pory gości na stałe w mojej kuchni.W mojej sałatce greckiej królują pomidory, ogórki, serekfeta i oczywiście oliwa.Składniki:2 duże pomidory4 ogórki gruntowe150 g serka feta1 duża czerwona cebula8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine1 czubata łyżeczka przyprawy do sałatki greckiejsól do smakuSkład 1 czubatej łyżeczki przyprawy do sałatki greckiej (taką mieszankę kupiłam w Grecji):1/3 łyżeczki bazylii1/3 łyżeczki oregano1/3 łyżeczki pietruszkiszczypta tymiankuszczypta miętyWykonanie:Ponieważ lubię pomidory obrane ze skórki, grecką sałatkę zaczynam od sparzenia i obrania pomidorów. Obieram również ogórki.Oryginalna grecka sałatka jest podawana bez obierania tych warzyw.Pomidory kroimy na dość duże kawałki.Ogórki kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm.Cebulę kroimy w cienkie piórka.Warzywa lekko solimy, dodajemy przyprawę do sałatki greckiej i całość mieszamy.Na wierzchu układamy plasterki lub kosteczki serka feta i całość polewamy oliwą.Sałatkę grecką podajemy z bagietką, którą maczamy w oliwie zgromadzonej w miseczceSmacznego!A to wspomnienia z Grecji. Tak podano mi sałatkę grecką w Atenach :)Tradycyjna sałatka grecka w swoim składzie zawiera również brązowe oliwki i zieloną słodką paprykę.Przepis dołączam do akcji - Danie inspirowane podróżą.