Wykonanie
Mój syn uwielbia
jabłka. Właściwie dzień bez co najmniej
trzech sztuk jest dniem straconym. Dla mnie to abstrakcja bo za
jabłkami zupełnie nie przepadam. Mogą dla mnie nie istnieć. Ale cieszę się, że je lubi bo są zdrowe. Cała rodzina wie o
jabłkowej miłości naszego szkraba i ze wszystkich stron napływają do nas
jabłka. Wszystko fajnie ale nawet mój maluch nie jest w stanie zjeść takiej ogromnej ilość jaką ostatnio miałam. Kombinowałam, zapiekałam, plackowałam i zmajstrowałam w efekcie jedną z prostszych słodkich przekąsek. Pyszna i naprawdę szybka. Świetna gdy pojawią się niezapowiedziani goście lub gdy sami mamy ochotę na coś małego, nieskomplikowanego ale jednocześnie smacznego.
Jabłka można zamienić na
gruszki lub inne
owoce. Wystarczy tylko je pokroić i zawinąć w zgrabne poduszeczki które naprawdę ciekawie wyglądają. Prościej się nie da:)
Składniki:1 arkusz
ciasta francuskiego (mrożone lub świeże)1 duże
jabłkoszczypta
cynamonuopcjonalnie: 1
jajkoWykonanie:Jeśli używasz mrożonego
ciasta francuskiego musisz je rozmrozić.
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki. Posyp szczyptą
cynamonu wg gustu i delikatnie wymieszaj. Arkusz ciasta rozwiń na papier w który było owinięte. Wycinaj prostokątne kawałki. Na jeden kawałek nakładaj
jabłka i przykrywaj go następnym (możesz zrobić nożem wzorek ale niekoniecznie). Dokładnie dociśnij brzegi- zrobiłam to widelcem żeby
mieć pewność, że się nie rozkleją. Posmaruj rozmieszanym
jajkiem.Smacznego!