Wykonanie
Jabłka jalousie. Jalousie, czyli żaluzje. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi. Bardzo prosty, ale efektowny deser, którego nauczyłam się na warsztatach Kurta Schellera.Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. zapiekania w piecuIlość porcji: 6Składniki:gotowe
ciasto francuskie (najlepiej 6 gotowych prostokątów)3
jabłka1
jajkocynamonJabłka obrać i pokroić w ósemki.Na trzy prostokąty z
ciasta francuskiego nałożyć pokrojone
jabłka. Posypać
cynamonem. Na brzegach prostokątów nie układać
jabłek.Pozostałe 3 prostokąty naciąć nożem, tworząc równoległe pasy (zob. zdjęcie poniżej).Brzegi prostokątów z
jabłkami posmarować roztrzepanym
jajkiem. Nałożyć na wierzch pozostałe 3 prostokąty z
ciasta francuskiego. Wierzch posmarować roztrzepanym
jajkiem. Brzegi prostokątów zczepić ze spodnimi prostokątami za pomocą widelca.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. (aż wierzch będzie lekko brązowy).