ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Jabłka jalousie. Jalousie, czyli żaluzje. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi. Bardzo prosty, ale efektowny deser, którego nauczyłam się na warsztatach Kurta Schellera.
Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. zapiekania w piecu
Ilość porcji: 6
Składniki:
gotowe ciasto francuskie (najlepiej 6 gotowych prostokątów)
3 jabłka
1 jajko
cynamon
Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
Na trzy prostokąty z ciasta francuskiego nałożyć pokrojone jabłka. Posypać cynamonem. Na brzegach prostokątów nie układać jabłek.
Pozostałe 3 prostokąty naciąć nożem, tworząc równoległe pasy (zob. zdjęcie poniżej).
Brzegi prostokątów z jabłkami posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć na wierzch pozostałe 3 prostokąty z ciasta francuskiego. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Brzegi prostokątów zczepić ze spodnimi prostokątami za pomocą widelca.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. (aż wierzch będzie lekko brązowy).
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/02/jabka-jalousie-wedug-kurta-schellera.html