Wykonanie
Tak wiem.. do świąt jeszcze miesiąc ale to prawie tyle ile musi dojrzewać ciasto na pierniki. Leżakuje ok 3 tygodnie więc myślę, że to najwyższy czas żeby je przygotować. Pierniki są bardzo aromatyczne i naprawdę smaczne. Wyrabiacie ciasto i możecie zapomnieć o nim na jakiś czas a w odpowiednim momencie hop do piekarnika. Użyłam domowej
przyprawy do piernika bo jest tysiąc
razy lepsza i ma się nijak do tej którą możemy dostać w sklepie. Dzięki temu pierniki pachną obłędnie. Pierniki możecie polukrować czy ozdobić jak chcecie. Ja niestety nie miałam na to czasu. Małe rączki czekały w pogotowiu żeby zwinąć kilka sztuk. Więc musiałam działać szybko. Wyszło mi ich całkiem sporo ale jeśli planujecie je rozdać lub po prostu lubicie pierniki to proponuję podwoić proporcje.. Cóż..u mnie już bardzo świątecznie:)
Składniki:800 g
mąki pszennej- dodawaj ją stopniowo, zacznij od 700g (lub trochę więcej)250 ml płynnego
miodupół szklanki
cukrupół kostki
masła1,5 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 szklanki
mleka2 średnie
jajkaszczypta
soli3 łyżki
przyprawy do piernikałyżeczka
cynamonułyżeczka
imbiru w proszkułyżeczka świeżo startej
gałki muszkatołowej*opcjonalnie
lukier*można dodać więcej
przyprawy do piernika lub dodać
przyprawy wg własnego gustuWykonanie:W garnku rozpuść
masło,
miód,
cukier i poczekaj aż masa będzie jednolita. Gdy przestygnie dodaj do niej
mąkę,
jajka,
sodę rozpuszczoną w
mleku,
sól i
przyprawy. Zagnieć na jednolita masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie podsyp je
mąką. Ma powstać ciasto które będzie dało się wałkować. Następnie włóż je do naczynia w którym będzie dojrzewać,
owiń czystą szmatką i wstaw do lodówki na nieco ponad 3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj pierniczki. Piecz je w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 10 minut. Nie czekaj aż pierniki będą twarde. Wyciągnij je kiedy jeszcze będą dość miękkie ale upieczone. Polukruj wg gustu.Smacznego!