Wykonanie
Składniki:
miód 1/2 kg
cukier 2 szklanki
masło 250 g
mąka pszenna 1 kg
jaja 3
soda oczyszczona 3 płaskie łyżeczki
mleko zimne 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika 20-30 g (lub samodzielnie zrobionej z 1 łyżki
cynamonu, 1 łyżeczki zmielonych
goździków, 0,5 łyżeczki
imbiru, 0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej zmielonej)
powidła śliwkoweczekolada gorzka do polaniaWykonanie:
Miód,
cukier i
masło powoli podgrzewać. Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać
mąkę,
przyprawę do piernika i
sól. Wymieszać i stopniowo dodawać
jaja,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku i ostudzoną masę
miodowo-
cukrową. Starannie wyrabiać ciasto łyżką. Masa będzie rzadka, ale w czasie dojrzewania ściemnieje i
zrobi się bardziej zwarta. Ciasto, w tym samym naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na 5-7 lub 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce), by dojrzało. Po tym czasie (5-7 dni przed podaniem) na oprószonej
mąką stolnicy ponownie wyrobić ciasto, uformować wałek i podzielić go na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm, włożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 30 minut. Placki ostudzić na kratce, a następnie przełożyć jedną warstwą powideł. Polać
czekoladą (rozpuszczoną w
wodnej kąpieli). Dowolnie udekorować.Uwaga: Z podanych proporcji wychodzą dwa pierniki o wymiarach 25x17 cm.Część ciasta można cienko rozwałkować, foremką wyciąć pierniczki choinkowe, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w 180 st. C. Pierniczki lepiej przekładać przed pieczeniem (wyciąć dwa takie same kształty z ciasta, na jeden nałożyć np.
dżem i przykryć drugim, sklejając brzegi).Piernik lub pierniczki z nadzieniem można przechowywać około 1 miesiąca (najlepiej w lodówce). Taki bez nadzienia można przechowywać dłużej (w suchym i chłodnym miejscu), nawet kilka miesięcy.