Wykonanie
Lukier to swego czasu moja największa zmora. Pamiętam jak kilka lat temu przed Bożym Narodzeniem lukrowałam pierniki i przeklinałam całą tą zabawę. Nie dość, że miałam górę
ciastek przed sobą to jeszcze problemem był sam
lukier. Przecież takie to proste. Raptem dwa składniki i o co tyle zamieszania? Ale metodą prób i błędów
doszłam do tego momentu że usłyszałam, że wyszedł mi naprawdę dobry.
Cukier musi być dobrze zmielony jeśli robicie to sami i trzeba jednak się trochę namieszać. Ale wszystko da się zrobić.
Składniki:szklanka
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny lub
pomarańczy1-2 łyżki
wodyWykonanie:
Wodę zmieszaj z
sokiem. Jeśli są w nim cząstki
owoców przecedź go przez sitko. Dodawaj stopniowo
cukier i ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą mieszaj jeszcze przez chwilę. Jeśli
lukier jest zbyt rzadki dodaj jeszcze trochę
cukru pudru a jeśli zbyt zwarty odrobinę
wody lub soku. Powinien
mieć konsystencję
śmietany. Można dodać do niego
barwniki spożywcze.Smacznego!