Wykonanie
Nie raz przygotowywałam
lukier. Za każdym razem
lukier po polaniu ciasta robił się przezroczysty, nie miał pięknego białego koloru jak nie raz obserwowałam na zdjęciach. Metodą prób i błędów
doszłam do lukru idealnego. Po zastygnięciu ma piękną śnieżnobiałą barwę. Szybko zastyga i pięknie dekoruje każdy wypiek.
Składniki:- 1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżka gorącej
wody- kropelka aromatu np.
pomarańczowego, można użyć
sok z cytryny,
pomarańczy itp.Przygotowanie:
Cukier puder wymieszać z gorącą
wodą i aromatem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gdy mieszanina będzie za rzadka należy dosypać
cukru pudru. Polać upieczone i wystudzone ciasto. Dodatkowo
lukier można posypać wiórkami,
płatkami czekoladowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Ważne aby to zrobić zaraz po polaniu ciasta, przed jego zastygnięciem. Do lukru można dodać również
barwnika spożywczego, dzięki
czemu zmieni swój kolor na inny - idealny w zdobieniu pierniczków i innych
ciasteczek.