ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Dodaję taką skórkę do serników, pierników, muffinek czy nadzienia do drożdżówek i naleśników :) Wspaniale nadaje się też do makowców, mazurków, ciasteczek, do wszelkich dekoracji... I niedawno zrobiłam swoją własną domową skórkę kandyzowaną. W sumie to moje drugie podejście. Pierwszy raz robiłam z innego przepisu, postawiłam na gazie i zapomnia łam o niej, w rezultacie nie było co ratować - poza garnkiem, który był cały czarny. Ale to wykonanie nie wymaga aż tyle uwagi i s kórka wyszła rewelacyjna - miękka, aromatyczna, po prost u idealna . Przepis pochodzi ze strony Domowe wypieki .
Składniki:
2 pomarańcze
1 szklanka wody
1 szk lanka cukru
trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, obier amy ze skórki. Jak szybko to zrobić? Najlepiej należy naciąć pomarańcze jakbyśmy mieli kroić na ćwiartki, a następ nie zdjąć skórkę - schodzi szybko i nie dusimy soków z pomarańczy - tata mnie t e go nauczył :)
2. Skórki pokroić w paski - ja każdą ćwiartkę skórki kroiłam na 6 paseczków.
3. Skórki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. Wodę odlewamy. Wlewamy ponownie świeżą wodę - 1 szklankę i do tego 1 szklankę cukru. Dodajemy też sok z cytryny - dzięki temu skórka będzie słodko-cytrusowa. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy 40-60 minut, aż skórki będą szkliste.
4. Po ugotowaniu skórki wykładamy na k ratce i zos tawiamy na całą no c do osuszenia.
5. Następnego dnia paski kroimy w kosteczkę. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe wypieki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html