Wykonanie
Dodaję taką skórkę do serników, pierników, muffinek czy nadzienia do drożdżówek i naleśników :) Wspaniale nadaje się też do makowców, mazurków,
ciasteczek, do wszelkich dekoracji... I niedawno zrobiłam swoją własną domową skórkę kandyzowaną. W
sumie to moje drugie podejście. Pierwszy raz robiłam z innego przepisu, postawiłam na gazie i zapomnia łam o niej, w rezultacie nie było co ratować - poza garnkiem, który był cały czarny. Ale to wykonanie nie wymaga aż tyle uwagi i s
kórka wyszła rewelacyjna - miękka, aromatyczna, po prost u idealna . Przepis pochodzi ze strony Domowe wypieki .
Składniki:2
pomarańcze1 szklanka
wody1 szk lanka
cukrutrochę
soku z cytrynySposób przygotowania:1.
Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, obier amy ze skórki. Jak szybko to zrobić? Najlepiej należy naciąć
pomarańcze jakbyśmy
mieli kroić na ćwiartki, a następ nie zdjąć skórkę - schodzi szybko i nie dusimy
soków z
pomarańczy - tata mnie t e go nauczył :)2. Skórki pokroić w paski - ja każdą ćwiartkę skórki kroiłam na 6 paseczków.3. Skórki wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10 minut.
Wodę odlewamy. Wlewamy ponownie świeżą
wodę - 1 szklankę i do tego 1 szklankę
cukru. Dodajemy też
sok z cytryny - dzięki temu skórka będzie słodko-cytrusowa. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy 40-60 minut, aż skórki będą szkliste.4. Po ugotowaniu skórki wykładamy na k ratce i zos tawiamy na całą no c do osuszenia.5. Następnego dnia paski kroimy w kosteczkę. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.Smacznego!!!Źródło: Domowe wypieki