Wykonanie
Ta
sałatka to
sałatka numer jeden mojego
męża. Wszystko w niej chrupie i to chyba lubi najbardziej:) Pasuje jako dodatek do grilla ale również sprawdzi się jako samodzielne danie na lekką i szybką kolację. Składniki komponują się idealnie.
Czerwona cebula jest niezastąpiona. Zaostrza smak a jednocześnie dzięki temu, że jest delikatniejsza nie przytłacza:) Bardzo polecam!
Składniki:główka
sałaty strzępiastej lub
endywii kędzierzawejduża
cebula czerwona2 kromki
chleba- użyłam
chleba żytniegook 100 g
orzechów włoskicholiwa do polania sałatki
olej lub
oliwa do smażenia (użyłam
oleju z pestek
winogron)sos:ok 4 łyżki
oleju z
orzechów włoskichszczypta
soliszczypta
pieprzuWykonanie:
Sałatę umyj i porwij na kawałki. Przełóż ją do miski.
Cebulę pokrój w półtalarki i rozłóż na sałacie.
Chleb pokrój w kostkę i zrób grzanki. Możesz użyć
oliwy czosnkowej.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki lub połam je w dłoniach. W misce wymieszaj
olej,
sól i
pieprz. Polej
sałatkę. Posyp grzankami tuz przed podaniem inaczej nasiąkną i zrobią się miękkie..Smacznego!