ßßß Cookit - przepis na Fiona

Fiona

nazwa

Wykonanie

Był już Kubuś, był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy do najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie.
Składniki :
Biszkopt :
* 4 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Masa budyniowa :
* 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego
* 3 budynie malinowe bez cukru
* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk
Przygotowanie :
Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.
Masa śmietanowa :
* 3 kremówki po 200ml
* łyżka cukru pudru
* 2 galaretki malinowe
dodatkowo : galaretka malinowa
Przygotowanie :
Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/07/fiona.html