Wykonanie
Niezawodny, rodzinny przepis na
biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych
malin i zrobiło się prawie letnio :)
Składniki :
Biszkopt :- 6
jajek,- 3/4 szklanki
cukru,- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1/4 szklanki
kakao,- 2 łyżki
mąki pszennej,- łyżka
proszku do pieczenia.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Obie
mąki,
kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części.Masa malinowa :- 600 ml kremówki,- 250 ml
jogurtu naturalnego,- około 500 g
malin,- 2
galaretki malinowe.Połowę
malin zmiksować i przetrzeć przez sito.
Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości
wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
jogurt i zmiksować z
galaretkową masą
malinową. Całość odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Wmieszać resztę
malin i masę wylać na przekrojony
biszkopt. Przykryć górą i cisto schłodzić w lodówce.