ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą malinową

Biszkopt z masą malinową

nazwa

Wykonanie

Niezawodny, rodzinny przepis na biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych malin i zrobiło się prawie letnio :)
Składniki :
Biszkopt :
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/4 szklanki kakao,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka proszku do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części.
Masa malinowa :
- 600 ml kremówki,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- około 500 g malin,
- 2 galaretki malinowe.
Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować z galaretkową masą malinową. Całość odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Wmieszać resztę malin i masę wylać na przekrojony biszkopt. Przykryć górą i cisto schłodzić w lodówce.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/05/biszkopt-z-masa-malinowa.html