Wykonanie
Dzień dobry!Ciągle serwuję Wam
pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od
przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa.Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem
pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w
Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam!
Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z
makaronem lub
ryżem, jest o wiele bardziej płynna niż dzisiejszy krem.Składniki:1,5 kg dojrzałych
pomidorów Lima1
cebula4 ząbki
czosnku300 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
brązowego cukrusól,
pieprzulubione
ziołaoliwa z oliwekewentualnie
ocet balsamicznyWykonanie:
Pomidory myjemy, usuwamy nasady szypułek, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy
solą i skrapiamy
oliwą.
Cebulę i
czosnek (nie obrane) również układamy na blaszce. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.
Pomidory obieramy ze skórki,
czosnek i
cebulę również. Wszystko blendujemy razem z dodatkiem ulubionych
ziół np.
bazylii czy
oregano. Wlewamy do garnka, dodajemy
bulion i zagotowujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem. Na koniec możemy polać
oliwą z oliwek lub
octem balsamicznym.Dobrze smakuje sama, ale możecie również do niej zaserwować grzanki z
pieczywa na zakwasie.Smacznego!