Wykonanie
Dzień dobry!Czasami nie ma zbytnio czasu (lub ochoty) na stanie nad garami i gotowanie obiadu, więc potrzeba czegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się
męża do garów, a ten z kolei jest bardzo głodny i chce zrobić coś szybko. Przegląda w pośpiechu szafki, znajduje w lodówce
cukinię, przygląda się rozrośniętej
melisie na kuchennym parapecie. W głowie powoli świta idea na ciekawy obiad, tym razem podparta poszukiwaniami w Internecie.
Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights .
Ryż ugotowany na sypko, połączony z
młodą, delikatną
cukinią, orzeźwiającą
cytryną i
melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to
sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-)Składniki:150 g mieszanki
ryżu białego i czarnego1 średnia
cukinia1
cytrynamały pęczek
melisysól,
pieprz1 ząbek
czosnkuoliwaWykonanie:Ugotuj
ryż wg. przepisu na opakowaniu.
Czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzaną
oliwę, chwilę podsmażaj, dodaj skórkę startą z
cytryny, następnie dodaj
cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zrumieni i zmięknie.
Ryż odcedź, dodaj do
cukinii, polej
sokiem wyciśniętym z połowy
cytryny, dodaj posiekaną
melisę. Wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem.Jak widzicie przepis jest faktycznie bardzo krótki i szybki, ma całe 4 zdania :-).
Smacznego!