ßßß
Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights .Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-)Składniki:150 g mieszanki ryżu białego i czarnego1 średnia cukinia1 cytrynamały pęczek melisysól, pieprz1 ząbek czosnkuoliwaWykonanie:Ugotuj ryż wg. przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażaj, dodaj skórkę startą z cytryny, następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zrumieni i zmięknie.Ryż odcedź, dodaj do cukinii, polej sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodaj posiekaną melisę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Jak widzicie przepis jest faktycznie bardzo krótki i szybki, ma całe 4 zdania :-).
Smacznego!