Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj kolejna smaczna propozycja z użyciem
truskawek. Tym razem
sałatka.Nie od dzisiaj wiadomo, że
boczek dobrze smakuje z
owocami np. z
suszoną śliwką, więc kiedy tylko usłyszałam w półfinałowym odcinku Top Chef o połączeniu
truskawki ze
słoniną autorstwa Adama Kowalewskiego, oczywiście musiałam go spróbować! W końcu danie z tą
truskawką zaprowadziło Adama do finału programu.
Nie zawiodłam się,
truskawki z
boczkiem smakują wyśmienicie, a
pomidorki,
mozzarella i dressing
miodowo-
musztardowy tylko dopełniają smak, całość komponuje się bardzo dobrze.Polecam!Składniki:
Sałatka:20
pomidorków cherry20
truskawek20 kulek mini
mozzarelli6 plastrów
boczkumieszanka dowolnych
sałatDressing:6 łyżeczek
musztardy (np. stołowej lub kremskiej)4 łyżeczki płynnego
miodu2 łyżeczki
oliwyopcjonalnie łyżeczka
wodysól,
pieprzWykonanie:
Sałatę,
truskawki i
pomidory dokładnie myjemy.
Sałatę rozdrabniamy,
pomidorki przekrawamy na pół, a
truskawki na ćwiartki.
Boczek podsmażamy na patelni lub podpiekamy przez chwilę w piekarniku.Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w jednym naczyniu z zamknięciem np. w słoiku i dokładnie mieszamy.
W dwóch naczyniach układamy wszystkie składniki sałatki, po 10 sztuk
pomidorów,
truskawek i
mozzarelli oraz po 3
boczku.Polewamy dressingiem.Smacznego!