ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera

Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Otrzymałam od jednej z czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki.
Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki jak i pietruszka i seler oraz trufle to afrodyzjaki!
Jak wiadomo afrodyzjaki rozgrzeją nasze zmysły, więc właśnie na ten bardzo miłosny dzień są idealne :-). Gruszki kuszą już swoim kobiecym kształtem, ale też soczystością i słodkością. Ponadto komponują się zarówno dobrze w słodkich daniach, jak i wytrawnych. Pietruszkę wykorzystywano już w średniowieczu do miłosnych czarów. Podobnie seler, bo zawiera ten sam olejek eteryczny co pietruszka. Nawet istnieje mało znane powiedzenie "Gdyby mężczyźni wiedzieli, jakie efekty dają selery, zapełniliby nimi swoje ogrody" :-). A trufle? To najdroższy i najskuteczniejszy afrodyzjak, białe trufle były nawet symbolem rzymskiej bogini miłości, Wenus :-).
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do przygotowania tej zupy :-).
Inspirowałam się zupą, którą miałam okazję spróbować w restauracji Piri Piri, na pokazie kulinarnym o afrodyzjakach. Proporcje składników dobrane wedle mojego smaku :-).
Zapraszam!
Składniki:
3-4 duże gruszki
1 seler (ok. 400 g)
1 pietruszka (ok. 300 g)
2 łyżki masła
1 duża cebula
woda
sól, pieprz
oliwa truflowa
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle w głębokim rondlu. Pietruszkę i selera obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli i lekko podsmażamy. Pod koniec dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokrojone w ćwiartki.
Składniki zupy zalewamy wodą, taką ilością, aby przykryła warzywa i gruszki. Gotujemy, aż do miękkości, następnie doprawiamy, blendujemy na gładki krem.
Zupę przed podaniem polewamy odrobiną oliwy truflowej.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/02/zupa-krem-z-gruszek-pietruszki-i-selera.html